Erken Seçim mi? Sakın Ha

Son zamanlarda dikkatinizi çekmiştir mutlaka, CHP ve MHP ısrarla erken seçim istediklerini söylüyorlar. Muhalefetin erken seçim istemesinden daha doğal bir şey olamaz normalde ama ben gene de bu iki partinin de erken seçim istemesini çok yanlış buluyorum.

Daha doğrusu anlayamıyorum neye güvenip erken seçim istediklerini. Kafalarında muhtemelen kendilerince bir hesap vardır. (gerçi Devlet Bahçeli'nin 2002 yılında erken seçim istemesinin neyle sonuçlandığını hepimiz biliyoruz)

Hem ekonominin iyi durumda olmaması hem de Açılım işini AKP'nin eline yüzüne bulaştırmış görünmesine güveniyorlar herhalde. Özellikle de MHP açılım sürecinde yükselen milliyetçilikten faydalanmak istiyordur ama ben bu hesapların eğer olursa seçim sandığından döneceğini düşünüyorum.

Basında da bu aralar 2007 seçimleri öncesi söylenen laflar tekrar dönmeye başladı; Mümkünse seçim öncesi merkez sağ, MHP ile merkez sol, CHP ile
ittifak kuracak ve AKP birinci parti bile olsa yeterli çoğunluğa ulaşamadığı için MHP-CHP elele iktidar olacak.

Marks'ın söylediği şöyle bir söz var, "Tarihte olaylar tekerrür eder, fakat birincisinde trajedi, ikincisinde ise komedi olarak" Tam da bu lafın ikinci aşamasına girmek üzere olduğumuzu düşünüyorum.

Yukarıda ki olasılığın şu andaki koşullarda gerçekleşmesini mümkün görmüyorum. Merkez solu ve merkez sağın birleşmesini bir kenara bıraksak bile AKP'nin iddiasız bir tahminle %35 oyun altına düşebileceğine hiç ihtimal vermiyorum. Bunun en büyük sebebi ise AKP'nin çok muhteşem bir iktidar profili seyretmesi değil muhalefetin çok kötü performans göstermesidir.

Öncelikle MHP'den başlamak gerekirse, MHP tarihi oyunu 1999 seçimlerinde %19 ile almıştır bence. Zaten söylediği tek şey milliyetçilik olan bir partinin daha fazla oy almasını beklememek lazım (gerçi Türkiye'de tarih boyunca neler olduğu düşünülürse fazla büyük konuşmamak lazım ama neyse) 2009 seçimlerinde %16 oy almıştı MHP, erken seçim olsa bu konjonktürde %2-3'den fazla üstüne koyacağını zannetmiyorum. Çünkü ne olursa olsun ülkede büyük bir kesimde çeşitli gerekçelerden kaynaklanan MHP antipatisi var ve daha önemlisi MHP insanları umutlandıracak birşey vaadetmiyor.

Gelelim asıl CHP'ye, bakıyorum bakıyorum bir senedir CHP ile ilgili olumlu yeni hiçbir şey göremiyorum. 2009 seçimleri öncesi handikapları neyse aynen devam ediyor. Özellikle genel başkanı hala aynı ki daha öncede söylediğim gibi CHP'nin en başta gelen zaaafı bu. 2009 seçimlerinde bazı belediye başkan adaylarından dolayı (Kılıçdaroğlu gibi) oy oranı %23'lere çıkmıştı ki bence CHP kendini yenilemediği sürece bu oy oranının üzerine çıkamaz.

Daha önce blogdaki yazılarımda seçmenin oy verirken ne kadar rasyonellikten uzak olduğunu, ideolojiler arası (sol-sağ) oy geçmesinin çok yüksek olmadığını söylemiştim. İşte AKP'nin bütün başarısı burada yatıyor zaten.

Şöyle bir düşünün son seçimde AKP'ye oy vermiş birisi olsanız ve de AKP'nin şu andaki politikalarından memnun olmasanız, kime oy verirsiniz. solcu CHP'ye mi, milliyetçilikten başka hiç bir şey söylemeyen MHP'ye mi, 83 yaşında yeniyi temsil ettiğini söyleyen genel başkana sahip DP'ye mi, yoksa % 10 barajını aşması mümkün görünmeyen SP'ye mi?

Ben söyleyeyim, içiniz çok rahat etmese de gene AKP'ye oy verirsiniz. Türkiye'de bu psikolojide hatırı sayılır insan bulunduğunu ve gerçekten insanların inandığı iktidara alternatif olabilecek bir muhalefet çıkmadığı sürece AKP'nin bütün kötü politikalarına rağmen iktidarını devam ettireceğini düşünüyorum.

AKP'de bence bunu bildiği için hoyrat davranmakta ve özellikle medyayı kontrol altına almaya çalışarak ileride kendisine çıkabilecek muhalefetin halka ulaşmasını engellemeye çalışmaktadır.

Bütün bu sebeplerden dolayı erken seçimin AKP'nin iktidarını bir 4 sene daha perçinlemekten başka işe yarayacağını düşünmüyorum ve CHP ile MHP'nin içler acısı haline bakıp ülkem için üzülüyorum.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Sayın UBG yazılarınızı beğeniyle okuyoruz. Teşekkür ediyoruz...
RSS
ubg dedi ki…
Sayın RSS yorumunuz için teşekkür ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi