Ankara İçin "Kırılma Noktası"



Yıl 1994. Türkiye'de yerel seçimler var. Murat Karayalçın 1 yıl önce Erdal İnönü'nün siyaseti bırakmasının ardından SHP'ye genel başkan seçilmiş. Ankara'da metro başlamış, anketler %42 oranında Karayalçın'ın tekrar adaylık için desteği olduğunu gösteriyor. Tarihi bir fırsat var, Ankara'da üstüste 2. kez seçilmiş hiç belediye başkanı yok. Karayalçın devam etse ilk olacaktı... etmedi. SHP genel başkanı oldu.

Ben o yıllarda SHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısıyım. Murat Karayalçın'a belediye başkanı olarak kalması yönünde baskı yapan kanatta yer aldım. Genel başkanlık yarışında rahmetli Aydın Güven Gürkan'ı destekledim. Murat Karayalçın bunu asla affetmedi.

Murat Karayalçın'ı en çok destekleyen gençlik örgütü dönemin "Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu" oldu. O yıllar çok popüler olan grup her hafta bir gazetede tam sayfa söyleşi veriyordu. Ana sloganları soldaki 3 partinin birleşmesi için "solda birlik" çağrısı ve baskısı yapmaktı. CHP, SHP ve DSP'nin birleşmesi gerektiğini ve 2000'li yıllara Türkiye'nin sol bir hükümetle gireceğini üzerine basa basa söyleyen ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın'dı. Karayalçın, Platformu maddi olarak destekliyor, kampanyalarına para sağlıyordu. Karayalçın ve Platform 3 partiyi birleştiremediler ama Türkiye 2000'li yıllara sol bir parti (DSP) liderinin başbakanlığında girdi.

SHP 1994 yerel seçimlerini genel seçim havasına büründürdü. Ankara'da Korel Göymen Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterildi. Karşısında ise kimsenin şans vermediği RP adayı i.Melih Gökçek var. RP ile MHP ittifaka gitti; büyükşehirde RP adayı desteklenecek, ilçelerde ise MHP adayları desteklenecek.
Korel Göymen seçimi 6471 oy farkla kaybetti. Ankara için kırılma noktası; Melih Gökçek büyükşehir belediye başkanı oldu. 2013'e kadar da başkan...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi