Erzurum Sofraları-2

Erzurum'un yurt çapında en ünlü yemeği Ca kebabıdır aslında. Ca'nın sonunda (ğ) vardır ama onu mutlaka yutarlar. Kendisi yatık dönerdir aslında fakat kestikleri eti şişe geçirip öyle ikram ederler. Bu yüzden et şişe geçecek kalınlıkta kesilmelidir. Dönerden farkı daha kalın olmasıdır. Her yer Ca kebapçısı olduğundan ben size otantik Erzurum evleri'nden başka bir sofra anlatmak isterim.
Ev yemeklerinin olmazsa olmazı su böreği. Fakat ünlü börekçilerdekinden değil. Buralarda (Çorum'da da mesela) açılan hamur hakkaten kaynamış suyun içinde hafifçe haşlanır öyle tepsilere dizilir. Yoksa uydurma su böreklerine benzer. Sabah, öğlen, akşam nerde ne yerseniz yiyin yanına hooop hemen bir su böreği attırıyorlar. Gerçek tereyağının kokusu tadından önce geliyor... İnsanın "yemede yanında yat" misali yanına kıvrılıp yatası geliyor.
Etli saprak sarmayı anlatmıştım. Hafif ekşisi var. Ekşi otu diye birşeyden bahsettiler. Maydanoz'a benziyor ama ekşi bir tadı var. Yazın bolca alıp kurutuyorlar, kışın yoğurt çorbasına, sarmaya, yemeklere katıyorlar. Bizde de nane'yi bu şekilde kullanırlar, yoğurtlu çorbanın üstüne tereyağıyla nane yakılır mis gibi lezzet katar.
Tandır kebabı muhteşemdi. Birkaç porsiyon geldi ve geldiği gibi bitti.
Asıl ilginci mısır unu kavurması. Karadenizden gelme bir lezzet aslında. Kışın kar yolları kapatıp alışveriş falan yapılamadığından ve çokça da yoksulluktan uydurulmuş bir lezzet. Tereyağını eritip içine yavaş yavaş mısır unu katıyorsunuz. Tereyağı mısırı emiyor, bunu hafifçe kavuruyorsunuz patates püresi kıvamında sıcak sıcak ekmeği bandıra bandıra yiyorsunuz. Hali vakti biraz daha iyi olanlar (!) içine yumurta da kırıyorlar daha lezzetli oluyor. Her yerde farklı bir ismi var. Ben hatırlayamadım ondan mısır unu kavurması yazdım, kusura bakmayın.
Ev mantısına gelince; Kayseri'nin mantısı kadar hamur değil. Çorum mantısı kadar kızartılmamış ama gene de bir fırına girip çıkmış hali var. İçinde gerçek kıyma var. Yedik yedik doyamadık.

Yorumlar

ubg dedi ki…
o mısır unundan yapılan yemeğin adı "kuymak" dır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

KAPİTALİZM NE KAHVE İSTER NE KAHVEHANE, KAPİTALİZM HERŞEYİ İSTER STARBUCKS BAHANE!

Tali'nin Hikayesi