İngiltere'de Üniversite Reformu

İngiltere'de yapılması planlanan üniversite reformu yüzünden ülke çalkalanıyor. Öğrenciler sürekli gösteri yapıyor ve hatta zaman zaman polisle de çatışıyorlar.

Hükümet (muhafazakarlar ve liberallerden müteşekkil) ekonomik krizden dolayı ülkede kemer sıkma politikaları izliyor ve bu politikalara üniversiteleri de dahil ediyor. Hükümet üniversitelerin bütçesini %40 oranında azaltacağını açıkladı. Dahası hükümet bu azalan bütçeyi dengelemek için üniversite harçlarını 2012'den itibaren artırmayı da düşünüyor. Dananın kuyruğu da burada kopuyor zaten.

İngiltere'de üniversite harçları İngiliz ve Avrupa Birliği vatandaşları için sabit; yıllığı 3.290 pound.

Yabancı öğrenciler için ise üniversiteler istedikleri gibi ücret belirleyebiliyorlar. Okuluna ve programına bağlı değişmekle beraber yabancı öğrenciler ortalama 10.000 pound gibi bir meblağ ödüyor. Bu yüzden üniversiteler yabancı öğrenci almak konusunda çok istekliler. Neyse bu başka bir konu.

Genel hatlarıyla bakıldığında İngiltere'nin sanılanın aksine gayet öğrenci dostu bir sisteme sahip olduğu görülüyor.
Sistem şu şekilde işliyor; başvurduğu üniversiteden kabul alan bir genç yıllık 3.290 poundu olan ücreti hemen cebinden üniversiteye ödemiyor. Gencimiz isterse okul parası için devlete gidiyor ve ben şu okulda okuyacağım diyor. Devlet de bunun üzerine gencin okul parasını okula ödüyor, hatta genç benim geçinme parasına da ihtiyacım var derse devletten bunu da alabiliyor. Okul bittikten sonra bizim genç iş buluyor ve yıllık kazancı 15.000 poundu geçince okul parasını devlete %1,5 faiz ile ödemeye başlıyor. Ödenilen miktar ise gencin yıllık kazancının %9'u oluyor. 25 yıl ödedikten sonra gencimiz hala borcunu bitiremediyse borç ortadan kalkıyor.

Bu şekilde işleyen üniversite sisteminin küresel kriz ile birlikte rekabet gücünde sorun olduğunu gördükleri için adamlar İngiltere'de ki üniversite sistemini nasıl geliştiririz diye Kasım 2009'da İşçi Partisi zamanında geniş katılımlı bir komisyon kuruyor. Komisyon raporunu hazırlıyor ve geçen ayda rapor kamuya açıklanıyor.

Rapora göre 3.290 pound olan tavan ücretin tamamen kaldırılması ve üniversitelerin ücretlerini minimum 6.000 pound olmak üzere kendilerinin belirlemesi, gençlerin okul parasını kazançları yıllık 15.000 poundu değil 21.000 poundu aşınca ödemeye başlaması, ödenecek faizin devletin borçlanma faizi (% 2,2) artı enflasyon oranında olması ve borcun ortadan kalkma süresinin 25 yıldan 30 yıla çıkması gerekiyor.

Hükümet henüz kararını açıklamadı. Daha doğrusu, reform olacak ama nihai şekli kesinleşmiş değil. Ülke ikiye bölünmüş durumda. Bir tarafta bu reformun mutlaka yapılması gerektiğini söyleyenler; diğer tarafta, bu reformun çok yarar sağlamayacağını, hatta yüksek maliyetten dolayı öğrenci sayısını azaltacağını söyleyenler var.

İngiltere'de ki üniversite reformu ile ilgili haberleri izlerken insanın aklına ister istemez Türkiye geliyor. Güzide ülkemizde üniversitelerimizin inanılmaz sorunları varken üniversite denilince insanların aklına sadece türban konusunun gelmesi çok acı maalesef.

Acaba bizde ne zaman "Üniversite Reformu" ideolojiden uzak bir şekilde konuşulmaya başlanacak gerçekten çok merak ediyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi