Cumhuriyet Halk Partisi ve İdeolojik Dönüşüm Çabası - II

CHP'nin ideolojik dönüşüm çabalarının önündeki en büyük engellerden birisi de Baykal ve Erdoğan sayesinde toplumun ileri derecede kutuplaşmış olması. Özellikle 2007 seçimleri öncesinde başlayan ve daha sonra da artarak devam eden bu kutuplaşma bana göre seçmenlerin oy verdikleri partilerle daha duygusal bağlar kurmasına neden oldu. Bu duygusal bağları koparmak da çok zor.

Sonuçta, CHP'nin temel derdi oy tabanını genişletmek ve şimdiye kadar kendisine oy vermeyen seçmeni kazanmak. Bu noktada mutlaka ama mutlaka eski-yeni CHP ayrımı yapılmalı. Çünkü kutuplaşmadan nasibini almış seçmenin kafasındaki CHP algısını "Yeni CHP" fikri ile değiştirmek gerekmektedir. Eski CHP söyleminden uzaklaşıp yepyeni bir söylem geliştirmek kutuplaşmış seçmenin ilgisi çekmek için elzem. Bu anlamda Kılıçdaroğlu'nun merdiven altı işletmelerde çalışan türbanlı kızlar vurgusu yerinde görünüyor. Buna benzer "Eski CHP" nin bahsetmediği ve aynı zamanda AKP'nin de çok önemsemediği kesimlerle iletişime geçmeli "Yeni CHP". Mesela engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntılarla ilgilenmek ve buna yönelik çözüm önerilerini ortaya koymak CHP'ye ulaşamadığı kanallara girme şansı tanıyacaktır.

İngiltere'de İşçi Partisi yeni lideri Ed Miliband'ın ısrarla savunduğu "yaşam ücreti" "Yeni CHP" nin ele alabileceği diğer güzel bir konu. Asgari ücretle çalışan milyonlarca insanı ilgilendiren ve onların hayat şartlarını iyileştiren bir uygulama olan yaşam ücreti CHP tarafından mutlaka mercek altına alınıp, Türkiye koşullarına uygun hale getirilmeli.

Kılıçdaroğlu'nun Baykal'dan aldığı miras onu çok fazla önyargıyla savaşmak zorunda bırakmaktadır. 7 ay gibi az zamanda çok ve büyük işler başarmak zorundadır.

Yorumlar

Ank dedi ki…
Bu kadar kısa sürede CHP'nin Yeni CHP'ye dönüşmesi çok zor. Hele ki seçmen gözünde...
Bu seçim hedeflenerek bunu başarması zor ama bir ölçüde yol almak için Yeni CHP'nin "Yeni Kadro"larını kamuoyunun görmesi gerekiyor. Bu kadrolar malesef partinin içinden yetişmeyecek. Etraftan devşirilerek, transferler yapılarak yanyana getirilecek. Bu beş benzemezden bir Yeni CHP çıkacak mı onu da beraber göreceğiz.
Müge dedi ki…
Bence CHP'nin iki temel sorunu var:

1. Yeni CHP olabilmek için eski CHP'nin savunduğu Atatürkçü-laik ideolojiyi bir ölçüde terk etmesi isteniyor. Fakat bunun ölçüsü ne olacak? Mesela, bugün Türk toplumunun önemli bir bölümü AKP'nin -sırf kendini ilgilendiren konularda- bayraktarlığını yaptığı "özgürlük, laiklikten daha önemlidir" anlayışına meylediyor ve sadece üniversitelilerin değil bayan kamu görevlilerinin de türban takmasına sıcak bakıyor. CHP halk böyle istiyor diye laiklik anlayışını değiştirmeli mi ve değiştirebilir mi?

2. Toplumda "CHP sadece konuşur, iş yapamaz" diye bir inanç, bir algı var. Bunu da kırmak gerekiyor, halkı CHP'nin bu ülkeyi her alanda AKP'den daha iyi yönetebileceğine ikna etmek gerekiyor.

Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi bu iki konuda gerek parti teşkilatını gerek toplumu ikna edecek, makul bir noktada buluşturacak ve CHP'yi iktidara gerçekten rakip kılacak revizyon ve atılımları yapabilirler ise, 2011 seçimlerini AKP kazansa bile siyaset sahnesinde yine de denge sağlanmış olacak.
ubg dedi ki…
Müge Hanım, özellikle bahsettiğiniz birinci sorun olanca ağırlığı ile CHP'nin üzerine çökmüş durumda. Medyanın yaptığı çağrılara bakacak olursak CHP'nin AKP tipi bir partiye dönüşmesi isteniyor. CHP'nin bu tuzağa düşmeden kendini yenilemesi lazım. Fakat sosyal demokrat ideolojinin dünya genelinde yaşadığı tıkanma göz önüne alınırsa CHP'nin işinin zor olduğunu düşünüyorum. Tam da bu noktada bence ikinci sorun ön plana çıkıyor, CHP ideolojik tartışmalara fazla girmeden somut olaylarla ilgili somut çözüm önerilerini ortaya koymalı. Umarım başarılı olur. İşin en kötü yanı ise seçimlere sadece 7 ay kaldı, Sayın ANK'nında dediği gibi bu kısa sürede böyle büyük bir dönüşüm çok zor.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

KAPİTALİZM NE KAHVE İSTER NE KAHVEHANE, KAPİTALİZM HERŞEYİ İSTER STARBUCKS BAHANE!

Tali'nin Hikayesi