Cumhuriyet Halk Partisi ve İdeolojik Dönüşüm Çabası - I

CHP'nin yaşadığı lider değişiminden sonra herkes partiyi daha dikkatli izlemeye başladı. Toplumun büyük bölümünde yeni liderle beraber yeni bir CHP arzusu oluştu. CHP'nin özellikle son 10 yıldaki siyasi duruşu çok eleştiriliyordu. Bu yüzden bugün CHP'den daha "özgürlükçü" bir çizgide daha "sosyal demokrat" vurguyla siyaset yapması bekleniyor.

Türkiye'de bunlar yaşanırken İngiltere'de de buna benzer gelişmeler oluyor. 13 yıldır iktidarda olan İngiliz İşçi Partisi son seçimde iktidarı muhafazakarlara kaptırdı. Bunun üzerine parti hemen kurultayını toplayıp yeni liderini seçti. İşçi Partisi'nin yeni liderinden de partiyi daha "sol" a çekmesi isteniyor.

Neo-liberal politikaların bütün dünyanın üstüne çöreklendiği bu zamanda, iki parti de kendilerine daha sosyal demokrat bir alan açmaya çalışıyor ki başarmaya çalıştıkları dönüşüm gerçekten zor. Bu yüzden iki partinin de birbirini takip etmesi ve birbirlerinin tecrübelerinden faydalanması lazım.

Özellikle CHP'nin, İşçi Partisi'nin 1997 yılında başlayan ve şuan farklı bir seviyede devam etmesi beklenen değişimini mutlaka ama mutlaka dikkatlice inceleyip analiz etmesi gerekiyor.

CHP'nin İşçi Partisi'ne göre önemli bir dezavantajı var. Türkiye'de seçimlere 7 ay, İngiltere'de ise 4 yıl var. Bu nedenle CHP yapmayı planladığı dönüşümü çok iyi planlayıp adımlarını titizlikle atmalı. Çünkü eski genel başkan ve eski genel sekreter demoklesin kılıcı misali CHP'nin üzerinde sallanıyor. Olası bir seçim başarısızlığı eski yöneticilerin eski politikalarla geri dönmesine sebebiyet verebilir ki o zaman ne yazık ki buyurun CHP'nin cenaze namazına durumu olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi