Türkiye'de Kadın-Erkek Eşitliği Daha Doğrusu Eşitsizliği

Kadın-erkek eşitliği ile ilgili olarak Miliyet gazetesinde çıkan habere göre Türkiye dünyada 134 ülke arasında 126. olmuş. Yani kadınlarımızın çok fazla ezildiğini bir kere de Dünya Ekonomik Forumu teyid etmiş oluyor.

Bu konuda Türkiye'nin yeterince çaba sarf etmediğini düşünüyorum. Utanılacak bir durumdayız. Fakat insanlara sorsanız Türkiye'nin en önemli sorunu nedir diye, kadın-erkek arasındaki eşitsizlik ilk ona bile giremez.

Özellikle aile içinde başlayan kadın-erkek eşitsizliği sorununa mutlaka ama mutlaka ciddi anlamda eğilip bu kültürel kod gibi görünen durumu değiştirmeliyiz. Burada da görev çoğunlukla hükümete düşüyor. Hükümet toplumda farkındalık yaratarak bu konunun çözümünü gündeminin ilk sıralarına almalı.

Mamafih, hükümete kadın dediğiniz zaman ağızlarından ilk dökülen kelime "türban" oluyor tam da bu noktada türban tartışmalarının maalesef kadın-erkek eşitsizliğine katkı yaptığını düşünüyorum. Türban sorunu bir çok yönden tartışılıyor fakat kadınların ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesi bağlamında tartışılmıyor. Türban konusuna bu şekilde bakmak en azından kadın-erkek eşitsizliği sorununda farkındalık yaratabilir.

Bu sorun bence erkeklerin de desteğini almadan çözülebilecek bir şey değil, o yüzden erkekleri de kapsayan çözüm önerilerine ihtiyaç var. Erkekleri sürekli suçlayarak sorunun bir parçası haline getirmek yerine işin içine katarak çözümün bir parçası yapmanın işleri kolaylaştıracağını umuyorum.

Kolay veya zor olsun adına ister gelenek densin ister kültürümüz bu yönde densin, bu sorunu çözmek zorundayız. Kadınlarımızın başta aile içinde olmak üzere yerinin erkeğin arkası değil yanı olması gerektiğini tüm kafalara kazımalıyız.

http://www.milliyet.com.tr/turkiye-kadin-erkek-esitliginde-126-nci-sirada/dunya/sondakika/13.10.2010/1300885/default.htm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi