Türban Mevzunun Müzmin Kaybedeni: CHP

CHP'nin daha doğrusu Kemal Kılıçdaroğlu'nun türban çıkışı son zamanlarda ülke gündemini en çok meşgul eden olaylardan biri. Kılıçdaroğlu türban çıkışı ile bir taşla iki kuş vurmaya niyetli bence. Birincisi ve asıl önemlisi bu sorunu çözen taraf olarak CHP'nin muhafazakar kesimle barışmasını sağlamak; ikincisi ise AKP'nin elinden türban kozunu almak.

Fakat evdeki hesabın çarşıya uymaması misali, CHP liderinin kafasındaki planın işlemeyeceğini düşünüyorum. Daha da önemlisi CHP'nin türban konusunda hiç bir zaman kazanan olamayacağını inanıyorum.

CHP'nin bu konuda müzmin kaybeden olmasının sebebi AKP'nin türbanla kurduğu ilişkiden kaynaklanmaktadır. CHP türbanın sadece üniversitelerde serbest olmasını, kamusal alana girmemesini savunuyor. Amma velakin AKP kamusal alanda da türban serbestisini istiyor. CHP bu konuda çok katı.

Herkesin de bildiği gibi üniversitede türban konusu buzdağının görünen kısmı, herkesin eskiden çok fazla konuşmadığı, yeni yeni tartışılmaya başlanan asıl problem ise kamuda türbanın serbest olup olmaması. Üniversitede türban serbestisinden sonra konunun kamusal alana geleceğini görmek için kahin olmaya gerek yok. Bu durumda ise, şu anki roller aynen devam edecek. AKP serbestlik isteyecek ve adına özgürlük ve demokrasi denecek, CHP serbestlik olmaz diyecek, adına statükoculuk ve özgürlüklere saygılı değil denecek. Bu tartışmanın üstüne de türbanlı mağdurlar eklenecek ve Bingo! %70'i o ya da bu şekilde başını örten ülkede halk hala CHP'yi din düşmanı AKP'yi ise hem dindar hem demokrat hem de özgürlükçü (3 ü 1 arada mübarek) olarak kodlamaya devam edecek.

Valla CHP'nin ve Kılıçdaroğlu'nun işinin Kürt konusunda olduğu gibi türban konusunda da çok zor olduğunu düşünüyorum. Türban konusunu sürekli olarak CHP'nin çözebileceğinden bahsediliyor ama karşılarında AKP gibi hem bu konuda tam taraf hem de siyasi popülizmin dibine vurmuş bir parti olduğu sürece CHP bu sorunu çözemez. Çözememesinin ötesinde bu konu bence CHP'nin aşil topuğudur.

Kılıçdaroğlu'nun yapmaya çalıştığı şeye saygı duyuyorum ama bu konjonktürde CHP'nin asla bu mevzudan bir başarı hikayesi çıkaracağına inanmıyorum. İnşallah yanılırım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi