Öfkeli Yıllar ve Tekerrür Eden Tarih



Altan Öymen'in muhteşem kitaplarının sonuncusu olan "Öfkeli Yılları" yeni okudum.

Konuya girmeden önce Öymen'in son kitabıyla birlikte diğer iki kitabı olan "Bir Dönem Bir Çocuk" ve "Değişim Yılları" nın mutlaka ama mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. Yakın tarihimizi kendi anılarıyla harmanlayarak çok güzel bir şekilde anlatıyor. 1930'lardan sonra ülkede neler olduğunu, dış dünyadaki olayları öğrenmek istiyorsanız mutlaka bu kitapları okuyun ve okutun. Üslubu çok hoş, elinize aldığınız zaman bırakamıyorsunuz. Bu kadar reklam yeter sanırım şimdi konumuza dönelim.

Son kitap 1951-1955 arasını anlatıyor. Demokrat Parti (DP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasında ki kavgaları ve çekişmelerden uzun uzun bahsediyor. Zaten o yüzden kitabın adı Öfkeli Yıllar. Kitabı okurken fark ediyorsunuz ki iktidar-muhalefet çekişmesi 50 sene öncede aynıymış. Sadece üsluptan bahsetmiyorum, konular bile aynı. Muhalefet iktidarı irtica ile yeteri kadar mücadele etmiyorsun diye suçluyor, iktidar tam da bu günkü gibi yargıyı ele geçirmek için hakim ve savcıları erken emekli edebilecek bir yasa geçiriyor. Tabi o zamanlar Anayasa Mahkemesi olmadığı için iktidar daha rahat.

Muhalefet demokrasiyi ortadan kaldırıyorsunuz diye iktidara yüklenirken, iktidar asıl demokrat biziz, sizin zamanınızda demokrasi yoktu diye karşı saldırıya geçiyor.

İktidar para verip gazete kurdurtuyor, hoşuna gitmeyen gazeteleri yola getirmek için onlara baskı uyguluyor. Ne kadar tanıdık dimi?

Yalnız bence bir olay var ki, Allahtan şuan ki iktidar henüz öyle bir şey yapmış değil, 1954 seçimlerinde Osman Bölükbaşı'ya oy verdiği için Kırşehir'i ilçe yapıyor. Zaten bence bu son nokta.

Marks'ın dediği gibi tarih tekerrür ediyor birincisi trajediyle sonuçlandı, ikincisinin komedi olması lazım, ama öyle mi oluyor bilemiyorum açıkcası.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi