Asker Sayımız Yetersizmiş!

Son günlerde bedelli askerlik tartışması tekrar alevlendi. Uzun zamandır bedelli askerlik bekleyen bir grup var ama bir türlü vuslata erememişlerdi. Şimdi Başbakan katıldığı bir programda bedelli olabilir mealinde bir laf edince ortalık tekrar hareketlendi.

Bedelliyi savunanlar kadar karşı çıkanlar da var, iki tarafın da bence kendine göre haklı yönleri var. Fakat dün emekli tümgeneral Armağan Kuloğlu'nun dile getirdiği bugün de Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık'ın köşesinde bahsettiği bir durum var ki ben hiç anlamıyorum. Denilen şu; hali hazırda asker sayısı askeriyenin ihtiyacının %65'ini karşılıyormuş o yüzden bir de bedelli çıkarsa bu oran daha da düşüp sıkıntı yaratabilirmiş. Bu oranı tabii ki kafalarından atmıyorlar, İlker Başbuğ'un verdiği bir oran.

Afedersiniz ama benim kafam bu oranı almıyor. Türk ordusunun asker sayısı ile ilgili tam bir rakama ulaşamadım. Fakat genelde sözü edilen 600 bin asker sayısını doğru kabul edersek, bu durumda gerekli asker sayısı 1 milyon oluyor.

Sürekli asker sayımızın fazla olduğundan ordunun daha küçük ama daha etkili bir şekilde yapılandırılmasından hatta profesyonel orduya geçiş yapılmasından bahsedilirken, genel kurmay başkanının esasından bizim asker sayımız olması gerekenden az dediği zaman biraz garip oluyor. Çünkü askere giden insanlarla konuştuğunuz zaman da hemen hepsi hiç bir şey yapmadığından çoğu zamanının boş geçtiğinden bahsediyor. Mesela milletvekili İhsan Arslan 65 bin askerin sosyal tesislerde görev yaptığını söylüyor.

Sonuç olarak bedelli askerliğe karşı çıkma bahanesi olarak asker sayısının yeterli olmadığı tezi bana inandırıcı gelmiyor. Bu konuda bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

KAPİTALİZM NE KAHVE İSTER NE KAHVEHANE, KAPİTALİZM HERŞEYİ İSTER STARBUCKS BAHANE!

Tali'nin Hikayesi