Hasan Cemal vs Sami Selçuk

Malumunuz Hasan Cemal (HC) uzun zamandır Milliyet gazetesinde yazıyor. Özellikle son zamanlarda hükümet destekçiliğini biraz! abartmış durumda. Son yargı krizinde de HSYK'yı suçlayan bir yazı yazmış (20 Şubat 2010. Dünyanın değişik ülkelerinde yargı organlarına üye seçimi yapılırken parlamentoların ne kadar etkin olduğunu belirtip, bunu demokrasinin olmazsa olmaz şartı olarak koymuş ve Türkiye'nin de birinci sınıf bir demokrasiye sahip olabilmesi için yargıya üye seçerken meclisin çok daha etkili olmasının gerektiğini yazmış.

Diyeceksiniz ki ne var bunda, daha doğrusu haber niteliği ne bunun. Çünkü ne bu fikirleri HC'nin söylemesi sürpriz ne de bu fikirlerin hükümet lehine olması sürpriz amma velakin buradaki meseleyi anlamak için gazeteyi elinize almanız gerekli. HC 19. sayfada yazıyor, 18. sayfada ise yani HC'nin köşesinin tam karşısında gazete, Sami Selçuk'un konu ile ilgili görüşlerini koymuş. Burada bir parantez açalım Sami Selçuk Yargıtay Onursal başkanı olmakla birlikte genelde liberal bir hukukçu olarak bilinir ve ikinci cumhuriyetçi denilen kesimin sevdiği bir isimdir.

Sami Selçuk bu yargı krizi ile ilgili kararı verme yetkisinin HSYK'da olduğunu karar ideolojiktir demenin yetki gaspı olduğunu söyleyip ölüm vuruşunu yapmış: “Bugün TBMM’de seçilen milletvekillerinin hemen hepsi ne milletin ne de bölgenin vekilidir. Genel başkanlarının vekilidir. Meclisimizde yüzde 10 barajı var. Böyle bir Meclis’ten sağlıklı bir kurum oluşturamazsınız. ‘Kendi adamımızı Anayasa Mahkemesi’ne, HSYK’ya seçiyoruz’ izlenimi verirseniz güven olmaz”.

Bir nevi HC'nin dediklerine cevap vererek, HC'nin söyledğinin demokrasi ile alakası olmadığını çok güzel vurgulamış.

Açıkçası, karşılıklı sayfalarda Sami Selçuk'un adeta HC'ye cevap vermesinin, tesadüf denk geldiğini düşünmüyorum. Artık kendi gazetesinin bile HC'ye tahammülünün kalmadığının güzel bir resmidir bu.

Bu Hasan Cemal'in yazısı:

http://www.milliyet.com.tr/yargi-da-asker-de-hukuk-un-ustunde-olamaz-eger-demokrasi-diyorsak-/hasan-cemal/siyaset/yazardetay/24.02.2010/1201485/default.htm?ver=35

Bu da Sami Selçuk'un haberi:

http://www.milliyet.com.tr/selcuk-o-karar-sadece-hsyk-nin-yetkisinde/siyaset/haberdetayarsiv/24.02.2010/1201456/default.htm?ver=75

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi