YORUMSUZ


ÜLKEMİZDE OKUMA DÜZEYİ
Türkiye’de basılan kitapların sayısının diğer ülkelere göre durumunu hiç merak ettiniz mi? Ders kitapları dışında basılan kitap sayısı üzerinde yapılan araştırmanın ortalama sonucu şöyledir:
Amerika 72.500,
Almanya 65.000,
İngiltere 48.000,
Fransa 27.000,
Brezilya 13.000,
Türkiye 7.000.
Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan da bile kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken ülkemizde bu rakam ne yazık ki, 2000-3000 civarında kalmaktadır. Gazetelerimiz; ev, araba, makarna, oyuncak, kömür, sabun, televizyon ve diş fırçası gibison derece yararlı şeyler vermektedirler. Buna rağmen günlük tirajlarında en ufak bir artış görülmemektedir.
Almanya’da 33 milyon,
ABD’de 63 milyon
Japonya’da 68 milyon gazete satılırken
Türkiye’de ise günlük gazete satışı 2 milyon civarındadır.
Hızlı okuma kurslarına katılan bir iş adamı bir iş için gittiği Kazakistan’ da halkın kitap okumaya karşı yoğun ilgisini şu sözlerle anlattı: “Pazar yerinde mısır satan çocuklar bile tezgahların arkasında kitap okuyorlar.
Türkiye’de Okuma ve İzleme Oranları:
Dergi okuma oranı % 4
Kitap okuma oranı % 4,5
Gazete okuma oranı % 22
Radyo dinleme oranı % 25
Televizyon izleme oranı % 94’dür.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmaya göre; Gençlerin % 61’ i hiç kitap okumuyor. Ülkemizde kütüphanelerdeki kitap sayısına göre 7 kişiye ancak 1 kitap düşüyor. Japonya da ise kişi başına 25 kitap düşmektedir. Ülkemizde 65.000 kişiye 1 kütüphane düşerken 95 kişiye 1 kahvehane düşüyor.
Bu araştırmaya bir insanın bir yıl boyunca kitaba ne kadar para ayırdığı belirtilmiştir.
Bir Norveçli kitaba yılda 137 dolar,
Alman 122 dolar,
Avrupalı ve Belçikalı 100 dolar,
ABD’li 95 dolar harcarken
Türk yılda 0,45 dolar para ayırıyor.
Türkiye, bu konuda dünya ortalaması olan 1,3 doların bile çok altında kalıyor. Sizce Türkiye’de kitaba ayrılan paranın bu kadar az olmasının nedeninedir? Bu soruya cevap olarak ilk akla gelen şey: “Ekonomik durumumuz oldukça yetersiz.” Biz buna katılmıyoruz. Neden mi? Çünkü, Türkiye’ de bir kişi ayda 25 YTL sigaraya veriyor, yılda 300 milyon, 45 yılda ise bu rakam 13.500 YTL’yi buluyor. Demek ki istedikten sonra her şartta para bulunabiliyor.
Araştırmada Türkiye ile gelişmiş ülkelerin, kitap okuma oranları da karşılaştırılarak, aradaki “derin uçuruma” dikkat çekiliyor.
Bir Japon yılda 25,
İsveçli 10,
Fransız 7 kitap okuyor.
Türkiye’de, 6 kişiye yılda 1 kitap düşüyor.
Almanya’da kişi başına düşen ortalama günlük okuma süresi 23 dakikadan 18 dakikaya düşünce devlet adamları telaşlanmış ve çeşitli tedbirler almıştır. Türkiye’de ise bu oran sadece 10-15 saniye olduğu halde ne endişe ne de herhangi bir tedbir alan kimse var.
Kütüphaneciler Derneği tarafından yayınlanan “2000’e 5 Kala Kütüphanelerimiz” kitapçığında belirtildiğine göre, Türkiye’de halk kütüphanelerine 962 bin kişi üye olurken bu rakam İran’da 7 milyon, Fransa’da 16 milyon, Meksika’da ise 39 milyondur.
http://okumasevgisi.com/ulkemizde%20okuma%20duzeyi.htm

Yorumlar

Ank dedi ki…
copy, paste yapmayalım lütfen... Blogların önemli özelliklerinden birisi orijinallikleri ve yazarlarının duygularını en saf halleriyle yansıtıyor olmalarıdır. Yoksa bir anlamı olmaz diye düşünüyorum...
ubg dedi ki…
Genel olarak ben de copy paste'e karşı olmakla beraber bazen bunun iyi olabileceğini düşünüyorum.
Nazik yorumunuz için teşekkür ederim.
sebnem dedi ki…
blogumuzun en nadide ve orijinal yazarina boyle bir yorumun yazilmasini kiniyorum...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

KAPİTALİZM NE KAHVE İSTER NE KAHVEHANE, KAPİTALİZM HERŞEYİ İSTER STARBUCKS BAHANE!

Tali'nin Hikayesi