Yeni Sol Partiler

"Solda yeni parti geliyor". Son yıllarda Türkiye'de en çok duyulan cümlelerden birisidir bu. Sürekli olarak CHP'nin sol bir parti olmadığından gerçek sosyal-demokrat bir partiye ülkenin ihtiyacı olduğundan bahsedilir. İşin ilginci, bu cümleyi soldaki insanlar kadar sağ görüşlü insanlarda kullanır. Hep bir hasretten bahsedilir. Fakat bu kadar hasret içinde vuslata ermek şimdiye kadar mümkün olmamıştır.

Şuanda iki tane yukarıda bahsettiğim, ülkece özlenen ve beklenen! partiyi kuracağını açıklayan oluşum var. Bir tanesi Mustafa Sarıgül'ün başlattığı hareket ki içinde (eski) CHP'lilerden Tarhan Erdem, Hikmet Çetin gibi ağır topların olduğundan bahsediliyor. İkinci ise SHP, Fuat Keyman, Ufuk Uras, 10 Aralık Hareketi ve son açıklamalardan anladığımız kadarıyla Alevilerinde içinde olduğu bir oluşum. İkiside (doğal olarak) iddialı geliyor ve söylemlerinde sadece CHP tabanına değil çok daha geniş bir kitleye hitap ettiklerini belirtiyor.

Açıkcası ikisininde başarılı olacağını düşünmüyorum. İkisininde farklı dezavantajları var. İlkinde Sarıgül yüzümüzün bir tarafı Özal'a, öbür tarafı Erdal İnönü'ye dönük derken aslında partinin ideolojik bir duruşunun olmayacağını söylüyor bana göre. İkisinin ortak özelliğini bulmak deveye hendek atlatmaktan daha zor bana kalırsa, zıtların uyumu diye bir laf vardır ama o lafın burada işe yarayacağını sanmıyorum. Bu tamamen seçmen kitlesini mümkün olduğunca geniş tutmak için söylenen kulağa hoş gelen ama içi boş bir laf. İnsanların buna kanacağını sanmam ama işin işine medya girerse ne taraf evrileceğini tahmin etmek güç. Ama şimdilik zor diyorum bu hareketin tutmasına.

İkincisinde, dezavantajları daha farklı, öncelikle ortalıkta henüz bir lider görünmüyor. Türkiye gibi liderin hareketin önüne çok rahat geçebildiği bir ülkede sadece ideoloji ve programla yüksek oy almak mümkün değil. Bu hareketin başka bir önemli dezavantajıda Ufuk Uras. Katılıp katılmayacağı kesin değil bildiğim kadarıyla ama eğer katılırsa bu hareket doğrudan ölü doğabilir. Çünkü Ufuk Uras ismi kamuoyunda denenmiş ve yıpranmış bir isim. O yüzden hep yıllardır beklenen "yeni sol" hareketin, bu hareket olmadığını düşünecek insanlar.

Sonuç olarak, bu iki hareketten açıkçası çok fazla bir şey bekle(ye)miyorum. Ama tabi ki zaman gösterecek herşeyi.

Yorumlar

Ank dedi ki…
2010 yılı çok şeye gebe. Bunun içinde sizin yazdığınız solumsu partilerde dahil. Haklı yönleriniz var tabii; eskiler, yıpranmışlar vs. Fakat daha önemlisi ne oldu da birden iştahları kabarıp yeniden yeniden parti kurmaya çabalıyorlar onu öğrenmek lazım. Yazınızın başlığını görünce yazınızda yer bulamayan diğer çabalardan bahsedeceğinizi ummuştum. Fakat siz birazda bilineni işaret eden bilgilere kişisel tutumunuzu içeren bir sos ilavesi ile hoşluk katmışsınız. Teşekkür ederiz. Yeni ve kendinden bahsedilmeyi hakeden çabaları da sizden duymayı umuyoruz.
ubg dedi ki…
Nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Fakat diğer çabaların ne olduğu konusunda bir bilgim yok açıkçası. Siz yazarsanız eğer bizlerde öğrenmiş oluruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

KAPİTALİZM NE KAHVE İSTER NE KAHVEHANE, KAPİTALİZM HERŞEYİ İSTER STARBUCKS BAHANE!

Tali'nin Hikayesi