Şarap Likörü ve Bozcaada

Bozcaada son yılların popüler mekanlarından. Bizde bu sene modaya uyalım dedik ve 3 günlüğüne adaya (Bozcaada'da yaşayanlar sadece "ada" diyor, bizde hemen kendimizi oraya adapte ettiğimiz için bizde öyle diyoruz:) gittik.

Adanın güzelliği ile ilgili her yerde bir sürü bilgi var zaten. Bu sebeple ben o konuya girmeyeceğim. Ben "Şarap likörü"nden bahsetmek istiyorum. Bozcaada'da tesadüfen keşfettiğimiz bir lezzet. Kahvenin yanında veriyorlar ve sanki kahveyi onun yanında veriyorlarmış havası estiriyor.

Eğer tatlı içkileri seviyorsanız insanı alkolik yapabilecek derecede güzel bir içki. Hemen araştırıp nasıl yapıldığını öğrendik. Merak eden varsa yazının devamına bekleriz efendim.

İşin sırrı, üzümün geç hasat edilmesinde yatıyor. Geç hasat edilen üzümler suyunun yaklaşık %20'sini kaybettiği için üzümde ki şeker oranı yüksek oluyor. Daha sonra bu üzümler etil alkolle karıştırılıp 12 sene evet yanlış okumadınız 12 sene bekletiliyor ve ortaya müthiş şarap likörü çıkıyor.

Gelelim bazı ayrıntılara; çok fazla üretilemiyor çünkü her sene üzümü geç hasat etmek mümkün olmuyormuş, genelde hastalık kapıyormuş üzüm. Bizim içtiğimiz likör 1998 yapımıydı, ondan önce ise 1995'de yapılmış

Normalde şarapların alkol oranı %12 civarında olur, bunun ise %18; yani çok güzel kafa yapma potansiyeline sahip.

Her ne kadar, adı şarap likörü olsa da esasında üzüm likörü sayılır. Çünkü şarap üzümün fermante olmasıyla elde edilir, burada fermantasyon olayı yok.

Bozcaada'da sadece Çamlıbağ şarapları Mistel markası ile üretiyor bu şarap likörünü. Yolunuz düşerse ısrarla isteyiniz.

Yalnız fiyatı adanın diğer şaraplarına göre biraz pahalı: 50 TL. Ama o parayı verdiğinize hiç pişman olmuyorsunuz. İnanın bana.

Meraklısına not: Şirince şarapları olarak bilinen meyve şarapları da aslında şarap değil, likördür. Onlarda meyvenin içine etil alkol karıştırılması ile elde edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi