Vize İşkencesi

Malumunuz çoğu hatta sanırım bütün Avrupa ülkelerine gidebilmek için vize almak gerekiyor. Özellikle AB'nin şengen diye bir vize uygulaması var, ilk olarak gideceğiniz ülkeden alıyorsunuz sonra o vize ile bütün şengen ülkelerinde gezebiliyorsunuz. Büyük kolaylık sağlıyor gibi görünüyor ama tabii vizeyi alabilirseniz.
İşin enteresanı vize ortak ama o vizeyi alabilmek için gereken evraklar ülkelerin kafasına göre değişiyor.
Şu aralar Avusturya vizesi almak için uğraşıyorum ve inanın sıtkım sıyrıldı. İstedikleri evrakların fazlalığı bir yana vize görüşmeniz için randevu almanız gerekiyor ve randevu alabilmek 26 TL bayılıyorsunuz. Vize içinde ekstradan 60 Euro veriyorsunuz. Çok ucuz çook :)
İstedikleri evraklar ise kelimenin tam anlamıyla çıldırtıcı. Tam 19 değişik evrak istiyorlar. Yani ben bir insandan 19 değişik evrak çıkabileceğini bilmiyordum onu da öğrenmiş oldum böylece.
Birde her evrakın fotokopisini istiyorlar ve en önemlisi onların istediği sırada vermek zorundasınız evrakları yoksa başvurunuzu geri çevirip 60 Euro+26 TL'nizin üzerine yatma ihtimalleri var.

İstedikleri evraklar,
1.İmzalanmış, SCHENGEN başvuru formu (Form1)
2.ÖNEMLİ BİLGİ!EVRAKLAR SIRALI OLARAK, ASIL VE FOTOKOPİ ŞEKLİNDE 2 AYRI DOSYA HALİNDE SUNULMALIDIR.
3.En az 6 ay geçerliliği olan imzalanmış pasaport,ilk verildiği tarihten itibaren 10 yılı aşmamalıdır
4.A4Kağdına Pasaportun 2., 3., 60., geçerlilik süresi gösteren sayfa ve Vizeler sayfalarının fotokop.
5.2 adet yeni çekilmiş biometrik vesikalık fotoğraf
6.Seyahat ve sağlık sigortası poliçesi aslı. Vize başvurusu sırasında sunulmalıdır..
7.Son 6 aya ait banka hesap özeti, tapu, araç ruhsatı ve malvarlığı belgeleri aslı ve fotokopisi.
8.İşverenden alınmış, seyahati süresince çalişma ve izin onay belgesi aslı ve fotokopisi.
9.SSK işe giriş bilgirgesi aslı ve fotokopisi.
10.SSK hizmet dökümü fotokopisi.
11.Son üç ayın maaş bordrosu aslı ve fotokopisi.
12.Vergi Levhasının ön ve arka sayfasının fotokopisi.
13.6 aydan eski olmayan Faaliyet belgesi aslı ve fotokopisi.
14.Ticaret odası sicil kaydı sureti aslı.
15.İmza sirküleri fotokopisi
16.3 haftadan eski olmayan Vukatlı Nüfüs Kayıt Örneği aslı ve fotokopisi, Tercümesi ve Noter tasdikli
17.Varsa eski pasaportlar sunulmalı.
18.Avusturya daki konaklama şeklinin belgelenmesi gerekmektedir.(Otel rezv. gibi)
19.Avusturya ya seyahat vasıta belgesinin aslı ve fotokopisi (Gidiş - dönüş uçak rezervasyonu)
20.60 Euro Vize İşlem Ücreti, randevudan 3 iş günü önce, başvuru sahibi adına İş Bankasına yatırılmalı.

Ne kadar şukela di mi, bütün gizli bilgilerinizi istiyorlar. Bence işin en ilginci 16numara. Vukuatlı nüfus kayıt örneği, Almanca tercümesi ve noter onayı istiyorlar. Bir benim ailemden size ne kardeşim. Tabi kendilerince mantıkları şu: ailenin başka bir ferdi Avusturya'da mı acaba, bende onun yanına gidip orada kalır mıyım. Yuh yani diyorum kendilerine. İki bütün belgeler türkçe olabiliyor da bu belge niye Almanca olmak zorunda. İstedikleri bu belgeyi elde edebilmeniz için tercüman artı noter parası 50-60 TL daha veriyorsunuz.

Birde bütün belgeleriniz tam olsa bile adamlar canları istemediği için size vize vermeyebilir ve sizin de bütün paralarınızın üstüne soğuk su içeceğiniz gibi herhangi bir hak arama veya açıklama alma durumunuz da olmaz.

Bu benim Avusturya için yazdıklarımın bir çoğu bütün AB ülkeleri için geçerli. Eğer AB'ye gitmeyi düşünüyorsanız üç aşağı beş yukarı bütün bu çileleri çekmeniz gerekiyor. Biraz daha çile çekseniz zaten nirvanaya ulaşacaksınız.

Burdan konuyu hemen politikaya bağlamak gerekirse Suriye, Lübnan gibi ülkeler ile vizeyi kaldırmak güzelde asıl şu şengen işini halletmek lazım. Hemen AB'ye vizesiz girelim modunda değilim ama hükümet en azından şu prosedürleri kolaylaştırmak için adımlar atsa hiç fena olmaz.

Bu arada meraklısına not: İnternetten Avrupa'ya ucuz bilet bulursanız bu görünmeyen ama sağlam acıtan maliyetleri hesaba katmayı unutmayın. Şimdi şöyle kaba bir hesap yaparsak eğer ilk defa pasaport çıkarıyorsanız 138 TL pasaport parası, AB en azından 6 aylık pasaport süresi istediği için pasaportunuzu 1 yıllık uzatırsanız ilave 180 TL. Vize randevu ücreti 26 TL, vize ücreti 65 Euro(60 euro ama bankaya parayı yatırıken banka komisyon aldığı için size 65'e geliyor). Sağlık sigortası yaklaşık 30TL. Yani toplamda 500 TL gibi bir rakama ulaşıyorsunuz. Sağolsunlar bir yandan gideceğiniz ülke öbür yandan güzide ülkemiz iki yanağımızdan bizi bir güzel öpüyor haberiniz olsun.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
:) gerçekten işkence..bende avusturyada yaşıyordum.3 sene önce vatana döndüm.döndükten 10 gün sonra vizem bitti.şimdi tekrar gitmek istiyorum.ama inanın bu işkence yüzünden başvuru yapamıyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

ÖZAL'IN MEZARI NEDEN AÇILDI (YA DA ENİŞTEM BENİ NİYE ÖPTÜ?)

Tali'nin Hikayesi