Altan Öymen, Genel Seçimler ve Muhalefet


Altan Öymen, Radikal gazetesinde bugün (12 ocak) çıkan yazısında AKP'nin son seçimlerden bu yana oy kaybetmeye devam ettiğini, önümüzdeki seçimlerde iktidarı kaybedebileceğini belirtmiş. Ama bazı açık kapılar bırakmayı da ihmal etmemiş. Türkiye'nin medar-ı iftiharı olan %10'luk seçim barajının indirilmesinin ve merkez sol ile merkez sağın seçim ittifakı yapması gerektiğini bunlar olmaz ise AKP'nin gene iktidar olabileceğini söylemiş. Yazının tamamını okumak isteyenler için linkini aşağıda veriyorum.

Bence Altan Öymen'in AKP'nin oy kaybı ile ilgili yazdıkları gerçeklerden çok temenniler. Bir kere AKP'nin %47'den % 39'a inişini yanlış değerlendirdiğini düşünüyorum. Yerel seçimi iktidarın bir avantajı olarak değerlendirmiş. Fakat genel seçimlerde %10 barajının olduğu güzide ülkemizde insanların oyum çöpe gitmesin mantığı ile barajı geçemeyecek partilere oy vermekte tereddüt etmesi sonucu küçük partiler yerel seçimlerde daha fazla oy alabilmektedir ki son seçimde Saadet ve Demokrat partinin sırasıyla % 5 ve % 4 oy almasının altında bu yatmaktadır kanımca (Amma uzun cümle oldu ha).

% 10 seçim barajının kalkması veya inmesi kısa vadede mümkün görünmediği için Altan Öymen'in AKP için saydığı bu avantaj aynen devam etmektedir.

Altan Öymen'in AKP'nin diğer bir avantajı olarak gördüğü merkez sağ ve merkez solun birleşememesinin ise açıkcası seçimlerin kaderini değiştirecek önemli bir etmen olduğunu düşünmüyorum.

Bütün sağ ve sol partiler bu hallleriyle kaldıkları sürece, birleşseler bile bir şey olamaz. Bütün partilerin, başta CHP olmak üzere, hala kendilerini yenileyemedikleri, düşünülürse birleşmelerinden bir sinerji doğacağını beklemek affedersiniz ama saflık olur.

Bu sebeple bir önceki yazımda da belirttiğim durumu tekrar belirtmek istiyorum, bu ülkenin sorunu iktidar değil muhalefet sorunudur. Muhalefet kendine çeki düzen vermediği sürece (bu ayrı bir yazı konusu olabilir) AKP iktidarı bu ülkede devam edecektir.

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=974036&Yazar=ALTAN ÖYMEN&Date=12.01.2010&CategoryID=97

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şarap Likörü ve Bozcaada

Tali'nin Hikayesi

KAPİTALİZM NE KAHVE İSTER NE KAHVEHANE, KAPİTALİZM HERŞEYİ İSTER STARBUCKS BAHANE!